piatok 21. septembra 2007

Spotreba pre život - Správa o 10-tom ročníku

Správa o 10. ročníku súťaže "Spotreba pre život"
.
Spotrebiteľské vzdelávanie sa v novej stratégii európskej spotrebiteľskej politiky na roky 2007-2013 stáva prioritou s rovnakým významom, ako sú regulácia a usmerňovanie právom. Spotrebiteľské organizácie na Slovensku preto požadujú, aby v pripravovanej reforme bolo spotrebiteľské vzdelávanie integrované do súčasných učebných osnov základných a stredných škôl tak, ako je tomu bežné vo vyspelých štátoch západnej Európy.
1. júna 2007 sa už po desiatykrát v Starej Ľubovni uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie celoslovenskej a medzinárodnej súťaže mladých spotrebiteľov s názvom Spotreba pre život. Súťaž podporuje Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo školstva SR a patronát nad týmto ročníkom má Zita Pleštinská, poslankyňa Európskeho parlamentu (Výbor vnútorného trhu a ochrany spotrebiteľa).
Trojčlenné družstvá žiakov zo základných a stredných škôl z Českej republiky, Poľska a Slovenskej republiky v tomto roku tvorili spotrebiteľské časopisy na tému „Spotrebiteľ a zdravie“. Cieľom súťaže bolo motivovať a podporovať záujem mladých ľudí o sebavýchovu a neformálne spotrebiteľské vzdelávanie so zameraním na prevenciu chorôb, obezity, podpory zdravia a fyzikálnych aktivít.
Ja to vnímam tak, že z malého semienka už vyrástol nádherný strom... - presne týmito slovami charakterizovala 10. ročník celoslovenskej a zároveň 7. ročník medzinárodnej súťaže Spotrebiteľská výchova –„Spotreba pre život“ hlavná organizátorka a prezidentka Asociácie spotrebiteľských subjektov Slovenska v jednej osobe Božena Stašenková.
Kým spočiatku toto podujatie neprekračovalo hranice okresu, postupne naberalo na popularite a začali sa doň zapájali školy aj z spoza hraníc. A rovnako tomu bolo aj tentoraz. Z 55-tich časopisov totiž až 29 dostala 4-členná porota do rúk v inom jazyku ako slovenskom.
Aj keď niektoré z prác nevystihli úplne presne základnú ideu tohto ročníka (Spotrebiteľ a zdravie), vo všeobecnosti sa dala ich úroveň, podľa slov predsedníčky poroty Márie Dreveňákovej z Košíc, hodnotiť ako „veľmi vysoká“. „Zároveň veľmi pozitívne vnímam i skutočnosť, že sa súťaže zúčastnili úplne nové školy. Jedna z nich dokonca jedna prerazila až tak, že svojou súťažnou prácou si vyslúžili účasť na exkurzii v Bruseli , kde 3 víťazné tímy navštívia Európsku komisiu a Európsky parlament.“ Tou školou bolo SOU na Mládežníckej ul. v Brezne, ktorej žiaci sa do Spotreby pre život rozhodli zapojiť z veľmi prostého dôvodu - ako budúci predajcovia, hostinskí, čašníci či servírky budú mať totiž k spotrebiteľovi veľmi, veľmi blízko.
Záštitu nad podujatím prevzala poslankyňa Europarlamentu Zita Pleštinská. A tá na záver neskrývala nadšenie z faktu, že práve mladí ľudia sa zaoberajú takouto problematikou: „Európskeho spotrebiteľa totiž vychováme len vtedy, keď už od školy bude vedieť, o čom sú spotrebiteľské práva...“
* * *
Tohto roku sa porota rozhodla okrem 10 hlavných udeliť aj dve špeciálne ceny - Cenu primátora Mesta Stará Ľubovňa (SOU stavebnému z Košíc za časopis Spotrebiteľ) a Cenu nadácie Slovak Gold (Obchodná akadémia, Poprad – Študentské očko). Z regionálnych škôl sa do súťaže, chválihodne povedať počas jej všetkých ročníkov, zapojila len ZŠ na Komenského ul. (hlavná cena) a po druhýkrát aj ZŠ s MŠ v Jarabine, ktorá získala čestné uznanie.
A čo na tému zapojenia do súťaže hovoria výhercovia:
- V Brezne sa rozhodli zapojiť najmä preto, že žiaci sú veľmi blízko v kontakte so spotrebiteľom...pretože sú to budúci predajcovia, hostinskí, čašníci, servírky a pod. Časopis pripravovali už od začiatku vyhlásenia súťaže, no problém s nimi nebol...
- Celá téma je doslova zo života, a keďže sa týka nás všetkých, až také ťažko to nebolo.
- Soňa Uhríková : Všetci sa tešia na tú veľkú budovu (europarlamentu)...a aby som si pozrela svoje budúce zamestnanie.
.
Mário Veverka a Božena Stašenková

Žiadne komentáre: